Η πρόπτωση ή προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου του ματιού, ή αλλιώς cherry eye, είναι η κατάσταση στην οποία ο αδένας βγαίνει προς τα έξω και φαίνεται στην εσωτερική γωνία του ματιού σαν μια μάζα.
Τα αίτια της πάθησης αυτής δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά ίσως να σχετίζεται με προβλήματα στην ανατομία του προσώπου. Είναι συχνότερη στο σκύλο από οτι στη γάτα και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες φυλές ( Bulldogs, shih tzus, boston terriers, Cocker spaniels, pekingese ).
Συνήθως συνοδεύεται από ερεθισμό και ερυθρότητα του ματιού και δακρύρροια. Αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε φλεγμονή και διόγκωση του αδένα και σε φλεγμονή και τραυματισμό του ματιού (κερατοεπιπεφυκίτιδα).
Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τοπική θεραπεία με, κορτιζονούχες ή όχι, αντιβιωτικές σταγόνες , που μειώνουν το μέγεθος του αδένα ώστε να επανέλθει στη θέση του. Όμως συνήθως δεν είναι αποτελεσματική και συχνά υποτροπιάζει. Πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική, όπου γινεται τομή στο εσωτερικό του βλεφάρου και ο αδένας ενταφιάζεται εκεί. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να γίνει τοπική θεραπεία με σταγόνες για 5 εώς 7 ημέρες. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολύ καλα αποτελέσματα, αισθητικά και λειτουργικά, και μικρό ποσοστό υποτροπών.