ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
Αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθης σε μερικά είδη, κυρίως στα κουνέλια και σε νεαρά των περισσότερων ειδών. Οι γάτοι σπάνια γίνονται κοπροφάγοι σε αντίθεση με την απογοήτευση ιδιοκτητών σκύλων ειναι μια κακή συχνή συμπεριφορά η οποία συμβαίνει στους σκύλους. Η ιδέα της κοπροφαγίας είναι αποκρουστική στους περισσότερους ανθρώπους κάτι το οποίο εαν συμβαίνει τραβά σοβαρά την προσοχή του ιδιοκτήτη προς το σκύλο του. Οι περισσότεροι θα δοκιμάσον οποιεσδήποτε συμβουλές παρεχόμενες απο τους κτηνίατρους τους, εκπαιδευτές η απο κάποιο άλλο ο οποίος έχει κάποια γνώμη. Παρόλα ταύτα μερικοί ιδιοκτήτες αποδέχονται την συνήθεια του σκύλου τους. Αρκετοί σκύλοι δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα κόπρανα των γάτων.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες οι οποίες προτάθηκαν απο κτηνίατρους και άλλους αλλά καμία δεν είναι επιστημονικά αποδεχτή σχετικά με την κοπροφαγία. Η προσαρμοστική συμπεριφορά εκ μέρους της μητεράς κατα της 3 πρώτες εβδομάδες του θηλασμού για να διατηρή καθαρό το χώρο της απο ούρα και κόπρανα είναι πιθανώς,  η αιτία που να οδηγεί τα κουτάβια σε κοπροφαγία.
                                                                       Πιθανοί λόγοι

για τη κοπροφαγία να είναι απλά η βαρεμάρα στο σπίτι, έλλειψη προσοχής απο τον ιδιοκτήτη,παρουσία παρασίτων στο έντερο μη επιλυόμενες συγκρουόμενες καταστάσεις στο περιβάλλον, ανεπάρκεια άσκησης, μη ικανοποιητική διατροφή, κακή υγιεινή στο περιβάλλον και προβλήματα δυσλειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπεψία η τη δυσαπορρόφηση, απο τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών.Οι σκυλοι οι οποίοι είναι περιορισμένοι αρκετή ώρα εάν βαριούνται η αν είναι σχολαστικοί μπορεί να ξεκινήσουν να καταναλώνουν τα κόπρια τους κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους. Ετσι η κοπροφαγία μπορεί να γίνει συνήθειο. Σκύλοι οι οποίοι πάσχουν απο εξωκρινή πανγκρευτική ανεπάρκεια μπορεί να γίνουν κοπροφάγοι πιθανώς ως δευτερεύων έναντι στη πολυφαγία και σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένης διατροφικής ανεπάρκειας. Κατα ακρίβεια οποιαδήποτε δυσλειτουργία η οποία προκαλεί πολυφαγία μπορεί να οδηγήσει στη κοπροφαγία.
Η απόκτησης παρασιτικής βακτηριακής και ιογενούς μόλυνσης λογώ κατάποσης κοπράνων είναι πάντοτε πιθανή.
Οι συμβουλές μας για επίλυση της κοπροφαγίας εν σχέση με τη φύση του προβλήματος είναι εάν ο σκύλος σας μένει αρκετή ώρα περιορισμένος να προσπαθήσετε να του αφιερώνετε περισσότερη ώρα το πρωί και το απόγευμα περισσότερο περίπατο η ακόμη ενα άλλο σκυλάκι για να αλληλοεπιδρά ο ένας με τον άλλο.
Εαν πιστευετέ οτι η διατροφή του δεν τον ικανοποιά τότε μπορείτε να δώσετε μιας καλής ποιότητας τροφή η να προσθέσετε στη διατροφή του πολυβιταμίνες. Σκύλοι οι οποίοι παίρνουν ένα γεύμα ημερησίως έχουν λιγότερη τάση προς την κοπροφαγία σε αντίθεση με το να τους δίνεται 2 η 3 γεύματα.
Σε περίπτωση που δεν καθαρίζετε αμέσως προπαθείστε να καθαρίζετε το συντομότερο δυνατόν.
Εαν η κοπροφαγία περιλαμβάνει την κατάποση κοπράνων γάτων απο την τουαλέττα τους η μόνη πραγματική λύση είναι να τοποθετηθεί η τουαλέτα σε σημείο το οποίο να μην έχει πρόσβαση ο σκύλος.
Εχουν προταθεί και δοκιμαστεί μυριάδες σκευάσματα κατα την διάρκεια των χρόνων τα οποία μπόρουν να προστεθούν στην τροφή σε προσπάθεια για μείωση και ανακούφιση της κοπροφαγικής συμπεριφοράς. Αυτά τα σκευάσματα περιέχουν διάφορων τύπων πεπτικά ένζυμα και βιταμίνες για βελτίωση της χώνευσης και κατ’ επέκταση πιο καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, και επίσης για να δώσουν στα κόπρανα κακή γεύση ωστε να αποτρέπει τον σκύλο να τα τρώει.
Εαν η συνήθεια της κοπροφαγίας έχει ήδη ξεκινήσει είναι πολλή δύσκολο να σταματήσει. Μπορει να χρειασθεί θεραπεία και επανεκπαίδευση του ασθενή. Η χρήση φίμωτρου για αποτροπή σύλληψης των κοπράνων ενδέχεται να είναι χρήσιμο σαν σημείο εκκίνησης στη φάση της επανεκπαίδευσης. Επίσης διάφορες τροποποιήτικες τεχνικές συμπεριφοράς έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό ή απο μόνες τους και έχουν δείξει καλά αποτελέσματα όταν το πρόβλημα ειναι θέμα συμπεριφοράς και οχι ιατρικό.
Ενας καλός τρόπος είναι ο ιδιοκτήτης να εκπαιδεύσει το σκύλο με το να του δίνει ένα εύγευστο κεραστικό αμέσως κάθε φορά μετά την ανάγκη του. Έτσι με αυτον τον τρόπο  η αναμονή του για κέρασμα μπορεί να σταματήσει την κοπροφαγία. Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση αποτρεπτικών ουσιών πάνω στα κόπρανα όπως μαύρο πιπέρι ή πιπέρι cayenne. Το Forbid είναι ένα πολυβιταμινούχο σκέυασμα το οποίο μετά απο 2 εβδομαδες χρήσης δίνει μια ασχημή γεύση στα κόπρανα και το οποίο έχει αρκετά καλά αποτελέσματα.Μια εναλλακτική λύση ειναι η χρήση εμετικής απομορφίνης με εγχυσή της στα κόπρανα. Ετσι η αίσθηση της ναυτίας και εμετου αμέσως μετα την κατάποση των κοπράνων μπορεί να αρκέσει για να αποτρέψη την κατάποση των κοπράνων.
Ως τελευταία λύση για ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν πραγματική επιθυμία για εξάλειψη του προβλήματος είναι η χρήση τηλεχειριζόμενου ηλεκτρικού κολάρου. Η τηλεχειριζόμενη τιμωρία εφαρμόζεται την στιγμή που  ψάχνει να βρει η να φάει τα κόπρανα. Αυτή η μέθοδος έχει καταδείξη ότι είναι αρκετά αποτελεσματική. Φυσικά η ανήσυχια για μερικούς ιδιοκτήτες σχετικά με αυτή τη μέθοδο μπορεί να είναι ηθικά μη αποδεκτή.

Δρ. Παύλος Κυπριανού