ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ Η ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΟ ΜΟΥ

ΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΚΤΙΚΟΙ ΣΑΚΟΙ
Οι πρωκτικοί σάκοι (επίσης τους αποκαλούν ” πρωκτικούς αδένες”) είναι δυο μικροί αδένες οι οποιοί βρίσκονται λίγο πιο πριν απο την έξοδο του πρωκτού. Το περιεχόμενο το οποίο εκκρίνεται μέσα στους σάκους είναι πηχτό, λαδώδες και το οποίο βρωμάει πολλή. Τα περισσότερα άγρια ζώα αδειάζουν οικιοθελως το περιεχόμενο αυτών σάκων για να σημαδεψούν κάποια συγκεκριμένη περιοχή η σε περίπτωση αυτοάμυνας όπως κάνουν οι ασβοί, τα κατοικίδια ζώα έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να τους αδειάζουν οικιοθελώς. Οι περίπατοι και το αφόδευμα εξυπηρετεί στο άδειασμα αυτών των σάκων όμως μερικά ζώα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αυτοί οι σάκοι γεμίζουν και προκαλούν δυσφορία.
Σε περίπτωση που αυτοί οι σάκοι ειναι γεμάτοι οι σκύλοι τρίβουν τον πισινό τους στο πάτωμα σε μια προσπάθεια να τους αδειάσουν. Μερικοί σκύλοι μπορεί να γλείφουν την περιοχή του πισινού τους και κάποιοι άλλοι κυνηγούν την ουρά τους.
Οι γάτοι συχνά γλείφουν το τρίχωμα τους κάτω από την ουρά. Μερικά ζώα νιώθουν μια αόριστη δυσφορία κρατώντας την ουρά τους προς τα κάτω, τρέμουν δείχνουν απροθυμία να περπατήσουν η μπορούν καινα κρύβονται. Μερικά ζώα εξωτερικευούν αυτή τη δυσφορία με το να κουνάνε το κεφάλι τους να ξύνουν τα αυτιά λες και έχουν μόλυνση στα αυτιά.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥ?
Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξουμε τους πρωκτικούς σάκους εάν το κατοικίδιο έχει προϊστορικό με το να σέρνει τον πισινό του. Οι πρωκτικοί σάκοι μπορούν να αδειάσουν με δυο τρόπους.

1.Εξωτερικα.
Παίρνουμε αρκετό χαρτί και και το βάζουμε γύρω από τον πρωκτό και πιέζουμε και της δυο μεριές γύρω από τον πρωκτό. Εάν το περιεχόμενο είναι πολλή πηχτό σαν πάστα, πιθανών αυτή η μέθοδος να μην είναι ικανοποιητική για να αδειάσει το περιεχόμενο των σάκων.
Τότε πρέπει να δοκιμάσουμε την άλλη μέθοδο την εσωτερική.
2. Εσωτερική
Φορώντας ένα γάντι το λιπαίνουμε με βαζελίνη η λάδι και εισχωρούμε τον δείκτη μας μέσα στον πρωκτό κρατώντας χαρτί στο ίδιο χέρι με το μεγάλο μας δάκτυλο το οποίο βρίσκεται εξωτερικά πιέζουμε τα δάκτυλα μας τα οποία τον ένα βρίσκεται εσωτερικά (ο δείκτης )και με το μεγάλο δάκτυλο το οποίο βρίσκεται εξωτερικά. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται και στην αντίθετη μεριά.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥ?
Εάν συνεχίζει να σέρνει τον πισινό του για περισσότερο από μερικές ημέρες αφού έχουν αδειάσει οι σάκοι, τότε οι σάκοι πρέπει να ξαναελεχθούν. Σε μερικά κατοικίδια η διαδικασία αυτή ίσως να πρέπει να επαναληφθεί μερικές φορές πριν να αδειάσουν εντελώς. Εάν οι σάκοι έχουν αδειάσει εντελώς αλλά συνεχίζει να σέρνει το πισινό του τότε ίσως να υπάρχει κάποια άλλη αιτία ( όπως αλλεργία στο δέρμα, σκουλήκια στο εντέρου όπως ταινία η ακόμη και πόνος στο κάτω μέρος της μέσης)

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΣΑΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ?
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε θα δημιουργηθεί απόκτημα το οποίο θα ανοίξει προς την έξω μεριά που είναι το δέρμα. Αυτή είναι μια κατάσταση επίπονη με αρκετή ακαθαρσία και έντονη δυσοσμία η οποία μπορεί και αρκετές φορές από λάθος να νομίζετε ότι είναι αιμορραγία από τον πρωκτό. Εάν δημιουργηθεί απόστημα τότε αυτό πρέπει να περιποιηθεί κατάλληλα από τον κτηνίατρο σας. Θα χρειαστούν αντιβιοτικά.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΔΕΙΆΣΟΥΝ ΟΙ ΣΑΚΟΙ?
Αυτό εξαρτάται εντελώς από την κατασταση του κάθε οργανισμού. Η πιο καλή συμβουλη είναι να αφήσετε το κατοικίδιο σας απο μονο του ποτέ έχουν γεμίσει οι σάκοι του. Εάν το κατοικίδιο σας ξεκίνησε να σέρνει τον πισινό του τότε είναι η ώρα να το κοιτάξεις.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΑΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ?
Για αποφυγή του συνεχούς κόστους για άδειασμα των σάκων, μπορείτε να μάθετε να το κάνετε απο μόνοι σας στο σπίτι, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα όταν κάποιος άλλος τους εκτελά αυτήν την υπηρεσία. Μια μη επεμβατική τεχνική η οποία βοηθά μερικούς ασθενείς ειναι η αλλαγή δίαιτας υψηλής σε περιεκτικότητα με ίνες. Αυτό θα δημιουργήσει πιο ογκώδες κόπρανο το οποίο μπορεί να αδειάζει πιο αποτελεσματικά τους σάκους κατα την διάρκεια της αφόδευσης.

ΣΑΚΟΥΛΕΚΤΟΜΗ
Αυτή η επέμβαση θεωρητικά είναι μια δύσκολη επέμβαση λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά τοπικά νεύρα τα οποία ελέγχουν την εγράτεια των κοπράνων, το γεγονός του ότι οιοσδήποτε αλλαγές στην τοπική μυώδεις περιοχή του πρωκτικού σφιγκτηρα και να προκαλέσει ακράτεια κοπράνων. Φυσικά το γεγονός μιας χρόνιας κατάστασης στους πρωκτικούς σάκους επίσης θα προκαλέσει ανατομική αλλοίωση
απο μόνο του. Μετά απο μια επέμβαση μπορούν να δημιουργηθούν επιπλοκές όπως συρρίγια εάν δεν αφαιρεθούν πλήρως οι σάκοι. Παρόλο αυτών των παγίδων οι πρωκτικοί σάκοι μπορούν να αφαιρεθούν σχετικά εύκολα απο έναν έμπειρο χειρουργό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό φιλμάκι με το άδειασμα των σάκων στο YOU TUBE .
Δρ. Παύλος Κυπριανού